Saturday, August 20, 2011

Cheese Tart

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan kpd semua kawan2 Nim yg sudi menjenguk blog Nim ni...
Harap semua sihat dan tabah menjalani ibadah puasa di samping orang yang tersayang..
Lama Nim tak menulis dlm blog ni..sibuk ke??? hehehe..tak juge...
Nak tau tak hobi Nim yg terbaru??
Kalau nak tau..Nim skrg sukeeeee sangat menjenguk ke blog Azlita Aziz ( Masam Manis) tu...
Layan sungguh....dr koleksi resepi, gambar hinggalah lagu2 yg berkumandang di blognye tu...Nim ni kan..kalau tak sempat ngk resepi dia , dpt dgr lagu pun dah ok...Tahniah Kak Azlita Aziz kerana berjaya dgn blog yang sgt ANGGUN dan BERSERI!

Agaknye ape la yg membuatkan Nim tergerak hati nak menulis hari ni??
Haaaa.....ramai sangat kawan2 Nim yg mintak resepi Cheesetart Nim..so Nim ingat nak kongsi la kat blog hari  ni...kan sharing is caring...ekekekeke...
Ok..pd kengkawan yg nak sangat resepi tu..ni dia...resepi ni sebenarnye Nim dpt dr blogger Azita Zain...cistartnye sangat cantik dan berseri! sbb tu Nim follow dia...tak sangka Azlita Aziz pun follow dia...

Cheese tart


Tart shell
170g Marjerin
50g aising sugar
1 biji telur B (buang sikit putihnye ye...)
290g tepung gandum ( Nim gune cap sauh )
1 sudu esen vanila

Adunan Cheese
250g Cream Cheese
50g aising sugar
1 biji telur B
Sedikit perahan lemon / esen vanila
100 ml Whipping cream ( yg ni kalau taknak letak pun tak ape..)
Filling secukupnye..( blueberry/strawberry/mango/kiwi dll..)

Cara- caranya..


1. Pukul marjerin dgn gula sampai sebati..tak perlu sampai kembang...
2. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi sampai sebati..
3. Masukkan tepung..Kacau hingga sebati..Sampai adunan tak melekat kat tangan..
4. Bungkus dgn plastic wrap..simpan adunan dlm peti sejuk lebih kurang sejam..
5. Sementara tu..pukul cream cheese dgn aising sugar sampai sebati dan berkrim.
6. Masukkan telur. Pukul lagi...
7. Masukkan perahan lemon..
8. Masukkan whipping cream..pukul semua sampai semua tu sebati..
9. Keluarkan adunan tepung dr peti sejuk..buat bebola kecik2..
10. Masukkan bebola adunan tu ke dlm acuan tart..tekan2 biar sekata..yg ni kena gune teknik..ehehehe..
11. Bakar tart shell dlm oven 170 celcius selama 10 minit..( yg ni juge ikut oven masing2 ye..)
12. Bila shell dah masak..piping kan filling..pastu pipingkan adunan cis tu utk tutup filling tu..bakar lg dlm oven dgn suhu 170 celcius sampai cis tu nampak kembung/ bila kita sentuh dia tak melekat kat jari...

Hehehee...pertama masukkan entry resepi...kalau ade kawan2 yang kurang faham..blh tanya saya samada kat FB atau sini...jgn malu2 tau!

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment